Jula er kjærkommen på mange vis. Det ruller det mot lysere tider. Vintersolverv har jo vært markert mye lengre i Norden enn Betlehemsstjernens endemål. For det andre er årsaken til høytida, the Reason for the Season, fødselsdagen til verdens mest betydningsfulle person – i følge Time Magazine, hvis mannsalder på jorda ga mulighet for evig liv. Den ultimate ungdomskilden med andre ord. For det tredje er det på høy tid for de fleste å ta fri fra psykologijobb og -studier, og veldig riktig både psykologisk og teologisk. Dette åpner også for nødvendig ro og tilbakeblikk på (Emmaus-) året som slutter på tirsdag.

Behovet for innsikt i skjæringspunktene mellom kristen tro og psykologi er stort, og interessen er voksende. Emmaus psykologiforening har vandret mange viktige steg siden oppstarten tilbake i 2007. Fra 2009 ble det formelt organisasjon og fra 2010 har det blitt arrangert gradvis flere faglige tilstelninger, i tillegg til de sosiale og åndelige treffpunktene som har vært fra begynnelsen.

2013 har ikke vært et unntak i så måte. Det har vært flere sosiale happenings både i Oslo og Bergen, og i hovedstaden har det blitt avholdt tre fagseminar om henholdsvis mindfulness, terapi og schizofreni opp mot tro og religiøse erfaringer. Emmauskonferansen er og blir et naturlig høydepunkt (se bilder og hør de faglige innleggene her). Å få hentet selveste David Myers til landet for fortelle om det er sunt å tro på Gud, tyder på at Emmaus virkelig begynner å befeste seg som aktør i det psykologiske og religiøse landskapet. I januar ble vi kontaktet av Vårt Land for en sak om bibelflauhet, flere medier dekket konferansen, og nå i desember var vi representert som publikum i årets siste Ekko i P2 om psykologi har blitt vår tids nye religion.

Geografisk er vi også i vekst. Emmaus Trondheim så dagens lys ved årets begynnelse, som tredje universitetsby etter Oslo og Bergen. Flere andre norske og svenske aktører har vist interesse. For neste år vil vi i større grad lodde stemningen ved universitetet i Tromsø. Tallmessig er det stadig flere som liker oss på Facebook, og konferansen hadde rekordpåmelding – også med tanke på psykologiarbeidende.

Det er lett både å bli takknemlig og inspirert av å få være en del av dette.

Med dette grunnlaget står vi virkelig på et springbrett foran 2014. Det er mange retninger å velge i og et basseng av muligheter å vokse, blomstre, inspirere og lære på. Vi ønsker å legge til rette for mer kunnskapsbygging, nettverksdanning, fornøyeligheter og og trosfellesskap. Til det siste har våre samarbeidspartnere i Navigatørene vært en velsignende og hjelpende hånd. I tillegg jobber vi med bedre å kunne ivareta de mange som kontakter oss i jakt på en terapeut som deler livssyn med klienten. Per i dag har vi svar, men kanskje ikke gode eller tilfredsstillende nok for dem som spør.

Som organisasjon er vi fortsatt ung og fagfeltet krevende. I tillegg er psykologistudenter travle mennesker som gjør at utvalget arbeidere er lite. I skrivende stund jobbes det med å bedre flyteevnen, blant annet ved nyrekrutteringer og utskiftinger både i Oslo, Bergen og Trondheim. Hovedstyret i Oslo har fortsatt meg (Sindre) som leder, med bunnsolide Ruth og inspirerende Stine Erica i styret. Ingebjørg har gjort en fremragende jobb med økonomien, men takker nå for seg som styremedlem. Anniken har flust av engasjement, men tar en pause grunnet et spennende semester i Australia. Har du lyst å vandre med styret, en kort eller lenger tur, er du velkommen til å kontakte oss for en uforpliktende prat. Sted er ingen hindring. Dess flere som bidrar, jo mer kan vi få utrettet.

(Organisasjons-) Livet er ofte komplisert og uforutsigbart, som psykologien, og som den kristne troen. Utfordringer gjør sakene mer spennende og givende, men ikke nødvendigvis lettere. Derfor er det beleilig å avslutte med en et enkelt innspill for å bedre å forstå skjæringspunktene mellom kristen tro og psykologi. Richard Beck er en interessant, kristen psykologiprofessor med mange publikasjoner på samvittigheten. Hans blogg, Experimental Theology, er verdt et besøk eller tjueto. Av mange vettuge og intrikate tankerekker har han en veldig enkel, og samtidig klok, oppskrift på hvordan integrere teologi og psykologi:

1. Bli skikkelig god i psykologi
2. Bli skikkelig god i teologi
3. Finn et interessant (forsknings-) spørsmål

Med ønske om et vidunderlig 2014,

Sindre Storvoll
leder av Emmaus psykologiforening